Nasiona na kiełki wzmacniające
Nasiona na kiełki- mieszanka wzmacniająca 30 g firmy W.Legutko, to specjalnie dobrana kompozycja nasion m.in. soi, fasoli Mung oraz fasoli Adzuki, cechującymi się właściwościami wzmacniającymi organizm. Regularne spożywanie kiełków działa regenerująco na organizm, dodaje energii i witalności. Domowa produkcja i zbiór kiełków może trwać nieprzerwanie przez cały rok.
Produkcja na kołkownicy:
Kiełki należy wypłukać i namoczyć przez 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie. Następnie rozprowadzić cienką, równomierną warstwę na siatce naczynia. Do dolnego poziomu siatki należy dodać wody. Regularnie uzupełniać i wymieniać wodę, zraszać same kiełki.
Produkcja w słoiku:
Kiełki w słoiku należy wypłukać i zalać ciepłą przegotowaną wodą na kilka godzin. Odlać wodę, nasiona ponownie przepłukać, pozostawić w słoiku oraz słoik nakryć gazą. Całość ustawić w ciepłym, półcienistym miejscu. Kiełki należy przepłukiwać, a wodę odlewać dwa razy dziennie. Po ok. 4-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.