Kiełki zielonej kalarepy, 10 g
492824[6]
5,00 zł
Brutto
Opakowanie: 10 g
Nasiona na kiełki kalarepy
Kiełki zielonej kalarepy (Brassica oleracea convar.acephala var. gongylodes) firmy W.Legutko są bogate w składniki odżywcze oraz enzymy i witaminy. Kiełki kalarepy zielonej świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie i dekoracja różnorodnych dań np. kanapek, sałatek. Kiełki można hodować w słoiku lub na kiełkownicy. Domowa produkcja i zbiór kiełków może trwać nieprzerwanie cały rok.
- Produkcja na kiełkownicy: Kiełki należy wypłukać i namoczyć 2-3 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, nastęnie rozprowadzić cienką, równomierną warstwą na siatce naczynia. Do dolnego poziomu siatki należy dodać wody, w ciągu kolejnych kilku dni trzeba pamiętać o jej regularnym uzupełnianiu i wymianie, równocześnie zraszając same kiełki.
- Produkcja w słoiku: Kiełki w słoiku należy wypłukać i zalać ciepłą przegotowaną wodą na kilka godzin (3-6h), kolejno odlać wodę, nasiona ponownie przepłukać, pozostawić w słoiku, nakryć słoik gazą, całość ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki trzeba przepłukiwać i odlewać wodę dwa razy dziennie. Po ok. 5-7 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
No reviews