Lawenda lekarska Lavandula officinalis firmy W.Legutko, to wieloletnia roślina, dorastająca do 50 cm, ceniona za właściwości lecznicze, ozdobne, zapachowe oraz jako przyprawa. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Zbiera się całe kwiatostany razem z łodyżką, 2-3 razy w roku zaczynając od lipca, następnie suszy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Lawendę lekarską można wysiewać na rozsadniku lub pod osłonami. Nasiona powinno się wysiewać w rzędach co 40 x 40 cm, na głębokość 0,5 cm. W temperaturze ok. 25 °C, nasiona zaczynają kiełkować po ok. 4 tygodniach. Rozsadę najlepiej wysadzać gdy skończą się wiosenne przymrozki. Dobrze rośnie na stanowisku słonecznym.
- wysiew pod osłonami: marzec-czerwiec lub listopad
- wysiew wprost do gruntu: -
- wysadzanie na miejsce stałe: lipiec-wrzesień
- zbiór: od lipca do września