Nasiona majeranku
Majeranek Origanum majorana firmy W.Legutko, to jednoroczna odmiana, osiągająca wysokość 25-30 cm, ceniona za właściwości lecznicze oraz jako przyprawa. Zbierać należy całą nadziemną część rośliny, dwukrotnie (na przełomie czerwca i lipca i wczesną jesienią), suszyć a następnie oddzielać liście od łodyżek, wykorzystuje się tylko liście. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, szczególnie dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi, do sosów i do wyrobu niektórych wędlin. Majeranek można wysiewać na rozsadnik lub bezpośrednio do gruntu. Nasiona powinno się wysiewać w rzędach co 25-30 x 25-30 cm, na głębokość 0,2-1 cm. Dobrze rośnie na ziemi żyznej, próchniczej i wilgotnej, na stanowisku słonecznym. Najlepsze plony uzyskuje się w drugim roku po oborniku.
- wysiew pod osłonami: marzec
- wysiew wprost do gruntu: kwiecień
- wysadzanie na miejsce stałe: maj
- zbiór: od lipca do wrzesień