Nasiona na kiełki lucerny
Nasiona na kiełki - lucerna 20 g firmy W.Legutko. są to kiełki o ciekawym, delikatnym smaku. Są bogate w różne witaminy oraz sole mineralne. Świetnie nadają się jako zdrowy dodatek do wszelakich dań, takich jak kanapki, sałatki, zupy, mięsa i wiele, wiele innych.
Produkcja na kołkownicy:
Kiełki należy wypłukać i namoczyć 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, następnie rozprowadzić cienką, równomierną warstwą na siatce naczynia. Do dolnego poziomu siatki należy dodać wody, w ciągu kolejnych kilku dni trzeba pamiętać o jej regularnym uzupełnianiu i wymianie, równocześnie zraszając same kiełki.
Produkcja w słoiku:
Kiełki w słoiku należy wypłukać i zalać ciepłą przegotowaną wodą na kilka godzin (3-6 h), kolejno odlać wodę, nasiona ponownie przepłukać, pozostawić w słoiku, nakryć słoik gazą, całość ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki trzeba przepłukiwać i odlewać wodę dwa razy dziennie. Po ok. 4-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Kiełki można nieprzerwanie hodować przez cały rok.