Nasiona na kiełki - mieszanka łagodna 30 g
492008[5]
4,50 zł
Brutto
Opakowanie: 30 g
Mieszanka kiełków o łagodnym smaku
Mieszanka łagodna firmy W.Legutko to miks nasion, które po wykiełkowaniu mają łagodny smak. W skład wchodzi: fasoli Mung, lucerny, kapusty czerwonej, rzodkiewki i soczewicy. Kiełki można z powodzeniem stosować jako zdrowy dodatek do większości dań. Produkcja może trwać nieprzerwanie cały rok.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy. Nasiona namoczyć na 2‐3 godziny w przegotowanej, letniej wodzie. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie zraszać kiełkujące nasiona oraz wymienić wodę w kiełkownicy.
Kiełki można także produkować w słoiku. Nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą (2‐3 godziny). Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić do odcieknięcia w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu denkiem do góry pod kątem 40‐45 st.C. Kiełki przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po 6‐8 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
No reviews