Nasiona na kiełki - mieszanka francuska 20 g
492251[5]
4,50 zł
Brutto
Opakowanie: 20 g
Mieszanka francuska na kiełki
Kiełki mieszanki francuskiej jest to ciekawa kompozycja smakowa kilku rodzajów kiełek. Można stosować je do różnych dań, takich jak np. sałatki lub kanapki. Kiełki są bogate w liczne składniki mineralne, witaminy i białko. Stanowią istotny element zdrowej diety.
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy. Nasiona namoczyć na 2‐3 godziny w przegotowanej, letniej wodzie. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie zraszać kiełkujące nasiona oraz wymienić wodę w kiełkownicy.
Kiełki można także produkować w słoiku. Nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą (2‐3 godziny). Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić do odcieknięcia w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu denkiem do góry pod kątem 40‐45o. Kiełki przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po 6‐8 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Składniki: koniczyna, rzodkiewka, kozieradka, lucerna, koper, szczypiorek.
No reviews