Kiełki rzeżuchy, 30 g
491933[5]
4,50 zł
Brutto
Opakowanie: 30 g
Kiełki rzeżuchy (Lepidum sativum) firmy W.Legutko są bogate w składniki odżywcze m.in. związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz enzymy i witaminy m.in. witaminę C, PP, P, B. Regularne spożywanie kiełków może wzmacniać organizm i działać korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Kiełki można hodować w słoiku lub na kiełkownicy. Domowa produkcja i zbiór kiełków może trwać nieprzerwanie cały rok.
- Produkcja na kiełkownicy: Kiełki należy wypłukać i namoczyć 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, następnie rozprowadzić cienką, równomierną warstwą na siatce naczynia. Do dolnego poziomu siatki należy dodać wody, w ciągu kolejnych kilku dni trzeba pamiętać o jej regularnym uzupełnianiu i wymianie, równocześnie zraszając same kiełki.
- Produkcja w słoiku: Kiełki w słoiku należy wypłukać i zalać ciepłą przegotowaną wodą na kilka godzin (3-6h), kolejno odlać wodę, nasiona ponownie przepłukać, pozostawić w słoiku, nakryć słoik gazą, całość ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki trzeba przepłukiwać i odlewać wodę dwa razy dziennie. Po ok. 4-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
No reviews